HobbyKunstRijssen
                                                                 Samen creatief bezig zijn

KERAMIEK WORKSHOPS


Geplande workshops

op woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur


   *   In dit seizoen leren wij in 3 blokken, met 3 projecten: een maak-techniek, een decoratie-techniek en een glazuurtechniek.

Ik zou het daarom aanraden om voor 3 workshops per blok in te schrijven. Hoe dan ook, wil je alle maar hier en daar mee doen is dat ook goed. Houd er wel rekening mee dat je een geschikt werkstuk moet hebben. 

   *   De workshops zijn inclusief klei, glazuur en andere materialen. Je moet nog wel de stookkosten ervan zelf betalen.

   *   Er is plek voor maximaal 5 personen per workshopBlok 1 

20 september Schaaltje 1

De basistechniek voor handvormen - om met rolletjes een schaal op te bouwen. We maken een vlak schaaltje in een les klaar. Ik leer je hoe een bodem te maken en met rolletjes te bouwen.

4 oktober Schaaltje 2

Het leerharde schaaltje wordt afgewerkt. Nu gaan we een mooi ontwerp inkrassen in de klei, met de finale stook in gedachten.

15 november Kwasten van glazuur

Het is belangrijk voor een goed resultaat om goed glazuur te kunnen kwasten. Dat leer je in deze les. Maar eerst doen we iets heel verrassends met het biscuit gebakken schaaltje... we "wassen"hem  en zetten vervolgens een kleur erover.


Blok 2

13 december Platen klei

Om een doosje van klei te maken moet je degelijk plannen - de dikte van de platen  en de grootte van de onderdelen worden gepland en voorbereid. 

10 januari Klei doosje

De kleiplaten zijn voorbereid en de sjablonen gemaakt. Nu gaan we aan de slag! In deze les bouwen wij doosjes. Denk ook aan voetjes en handvatten...

7 februari Onderglazuur en transparant glazuur (2)

Onderglazuren zijn gemakkelijk te gebruiken en worden onder transparant glazuur aangebrracht. Ik leer je het goed aan te wenden. Ook letten wij op waar en hoe om te glazuren als je werk een deksel heeft. Met deze projecten gaan we dippen


Blok 3

6 maart Schaal met een mal

Als je een mal gebruikt kun je keer op keer identieke schalen produceren. Er zijn wel kneepjes om te leren. Een variatie aan vormen is mogelijk, beide met klei erin, op erop.. Deze keer gebruien wij holle vormen.

17 april Slibtrailing 

De schaal wordt afgewerkt en krijgt de handvatten en/of voetjes. Maar ook een heerlijke decoratie techniek. Met slibtrailing gebeuren twee dingen gelijk: de kleur en textuur. Een van de oppervlakten gaan we alleen met zwart decoreren - ter voorbereiding op de volgende glazuur les.

15 mei Glazuur (3)

Tussen de zwarte lijnen gaan we met gekleurd glazuur werken. Over de gekleurde slibtrailing gaan we kwasten met transparant glazuur. Twee heel fijne technieken om baas te worden.


Kosten 

Bespreek je een blok van 3, kost het voor leden €24,00 per les. Niet-leden betalen €29,00 per les.

Kom je alleen nu en dan? Dan bepaal ik de kosten voor de specifieke les zoals nodig. Het hangt af van welke materialen ik je moet voorzien.


Stookkosten keramiek

De biscuit en glazuur stook wordt apart afgewogen en gefactureerd.
• De kosten voor de biscuit stook zijn €5,95 per kilo en de kosten voor de glazuur stook zijn €9,40.
• Is het werk gestookt dan wordt je geacht de betreffende kosten te voldoen. (Houdt er dus rekening mee dat naast de kosten van materialen de stookkosten een extra kostenpost zijn.)
* Voor mensen die regelmatig hun keramiek willen stoken is het handig om een stooktegoed aan te maken. Hiervoor betaal je vooraf €25,00 waar de stookkosten mee zullen worden
verrekend. Als het bedrag op is kunt je jouw tegoed weer aanvullen. Mocht je eerder stoppen met de lessen en het tegoed is nog niet op dan wordt het resterende bedrag aan je
gerestitueerd.

Groepsgrootte: 

We werken in kleine groepen van maximaal 5 personen zodat u zeker kunt zijn van individuele aandacht.


Duur
Duur:  Een workshop duurt in totaal 2.5 uur, waarvan een half uur gereserveerd is voor koffie en thee, plus de tijd die nodig is om de ruimte schoon achter te laten voor de volgende groep.
Na afloop van de les verzoeken wij u om uw ongebruikte klei weer mee naar huis te nemen dit i.v.m. de gedeelde en beperkte ruimte van de verschillende groepen. Uw natte werkstukken kunt u echter veilig achterlaten in de boerderij (tenzij u natuurlijk thuis nog verder zou willen werken). Hiervoor is ruimte georganiseerd in de boerderij. 

Aanmelden
Deze workshops worden gegeven door Ester du Toit.


Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan gerust contact op met Ester du Toit telefoonnummer 06-12316149 of per mail: esterearthart@gmail.com
Even voorstellen

Over mezelf en mijn werk:

Ik ben Ester du Toit. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar ik, vanuit mijn atelier "Earth Art Pottery", les gaf in keramiek.
Begin 2020 ben ik samen met mijn man naar Nederland geëmigreerd en inmiddels ben ik, met zijn hulp, weer gestart met een eigen atelier waar ik mijn eigen werk maak en les geef. In mijn werk probeer ik vaak functionaliteit en kunst met elkaar te verzoenen. Zo ook techniek en creativiteit. Wat decoratie betreft ben ik gefascineerd door textuur, het combineren van technieken en speelt het glazuren een kleinere rol.


Klei vind ik zo'n geweldig medium, dat ik me haast niet kan voorstellen dat iedereen die er mee in aanraking komt er niet ook direct verliefd op wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met klei. Het zou een leven lang duren om alle mogelijkheden te onderzoeken!