HobbyKunstRijssen
                                                                 Samen creatief bezig zijn

INTRODUCTIECURSUS POTTENBAKKEN


Inhoud cursus
Introductiecursus pottenbakken
In deze beginnerscursus laat Saskia van Beek je kennis maken met het oude ambacht pottenbakken. Je gaat zelf met je handen in de klei en leert de basistechnieken van het draaien en afdraaien op een pottenbakkersschijf. Naast het draaien komen ook de decoratietechnieken en het glazuren aan bod. Het decoreren van het draaiwerk is een belangrijk onderdeel van het vervaardigen van keramiek. Er bestaan talloze mogelijkheden zoals sgrafitto, maar ook het werken met sjablonen, stempelen, schilderen en nog veel meer. Met veel plezier helpt Saskia je mee met het ontdekken en onderzoeken van deze prachtige eeuwenoude technieken. 


Wanneer
Op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.30 uur

Op woendagavond van 19.00 tot 21.30 uur


Duur

Een keramiek les duurt in totaal 2,5 uur, waarvan een half uur is gereserveerd voor koffie en thee, plus de tijd die nodig is om de ruimte schoon achter te laten voor de volgende groep,


Groepsgrootte

We werken in kleine groepen van maximaal 5 personen, zodat u zeker kunt zijn van individuele aandacht.


Na afloop van de les verzoeken wij u om uw ongebruikte klei weer mee naar huis te nemen dit i.v.m. de gedeelde en beperkte ruimte van de verschillende groepen. Uw natte werkstukken kunt u echter veilig achter laten in de boerderij (tenzij u natuurlijk thuis nog verder zou willen werken). Hiervoor is ruimte georganiseerd in de boerderij. 


HobbyKunstRijssen beschikt over 3 elektrische draaischijven, 2 schopschijven en 2 ovens. Verdere materialen en een basis set gereedschap kunt u aanschaffen in de boerderij.


Werkstukken kunnen worden gestookt in de ovens van de vereniging. 


Kosten p.p.:
(Leden van HobbyKunstRijssen krijgen korting)
Proefles:
€15,50 (lid)
€20,50 (niet lid)


5 dagen strippenkaart:
€77,50 (lid)
€102,50 (niet lid)
5x 2 1/2 uur les (geldig voor 6 weken twv 1 inhaalles).


10 dagen strippenkaart:
€155 (lid)
€205 (niet lid)
10x 2 1/2 uur les (geldig voor 12 weken twv 2 inhaallessen).


Extra kosten:
Klei en een basis gereedschapset kunt u aanschaffen bij de vereniging.


10kg klei @  €12,50


Gereedschap - De kosten voor een basisset liggen voor het pottenbakken rond de €25,00 (afhankelijk van eigen keuze), maar er kunnen ook losse stukken worden aangeschaft.


Stookkosten keramiek
De biscuit en glazuur stook wordt apart afgewogen en gefactureerd.
• De kosten voor de biscuit stook zijn €5,95 per kilo en de kosten voor de glazuur stook zijn €9,40.
• Is het werk gestookt dan wordt je geacht de betreffende kosten te voldoen. (Houdt er dus rekening mee dat naast de kosten van materialen de stookkosten een extra kostenpost zijn.)
* Voor mensen die regelmatig hun keramiek willen stoken is het handig om een stooktegoed aan te maken. Hiervoor betaal je vooraf €25 waar de stookkosten mee zullen worden
verrekend. Als het bedrag op is kunt je jouw tegoed weer aanvullen. Mocht je eerder stoppen met de lessen en het tegoed is nog niet op dan wordt het resterende bedrag aan je
gerestitueerd.

De cursuskosten mogen worden overgemaakt naar:

NL96RABO0141441399 t.n.v. HobbyKunstRijssen o.v.v. de cursusnaam + de naam van de docent en het aantal dagen (proefles/5 dagen strippenkaart/10 dagen strippenkaart)
Aanmelden
Deze cursus wordt gegeven door Saskia van Beek


Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan gerust contact Saskia van Beek telefoonnummer 06-42445960 bellen of whatsapp).
Even voorstellen:
Ik ben Saskia van Beek. Oorspronkelijk ben ik afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. In die tijd was ik vooral bezig met illustratie en textiel, maar keramiek heeft me altijd al gefascineerd. Toen ik naar Twente verhuisde, was de tijd rijp en ben ik dan ook eindelijk les gaan volgen bij o.a. Pottenbakkerij Janny van Losser en het was meteen liefde voor het leven. Inmiddels ben ik sinds 2015 professioneel werkzaam als keramiste en geef ik zelf workshops en draailessen. Draaien ervaar ik nog dagelijks als een magisch iets. Uit een klompje vormloze klei een pot zien groeien is nog steeds zo wonderlijk. Met veel plezier help ik je dan ook mee met het ontdekken en onderzoeken van deze prachtige eeuwenoude techniek.


Slibgoed
Mijn eigen werk bestaat voornamelijk uit handgedraaid roodbakkend aardewerk wat ik later decoreer met witte slib, keramisch pigment en sgrafitto; een techniek waarbij ik teken in de sliblaag om de rode klei eronder te onthullen. Dit is een techniek die heel oud en traditioneel is. Maar die voor mij de perfecte basis vormt voor het vormgeven van mijn ideeen. Ik heb voorliefde voor grafiek en illustratie en deze twee kan ik prima combineren in deze vorm. Hedt decoreren van het draaiwerk is voor mij een belangrijk onderdeel van het vervaardigen van keramiek. Er bestaan talloze mogelijkheden zoals graffitto, maar ook het werken met sjablonen, stempelen, schilderen en nog veel meer. Tijden de lessen neem ik je, naast het draaien, stap voor stap mee in de diverse technieken.

Hieronder enkele werkstukken gemaakt door cursisten in het afgelopen seizoen.


WS1
WS1
WS2
WS2
WS3
WS3
WS4
WS4
WS5
WS5
schaaltje kat
schaaltje kat
theepot hond
theepot hond