HobbyKunstRijssen
                                                                 Samen creatief bezig zijn

KERAMIEK WORKSHOPS


De workshops voor het seizoen 2024-2025 zijn gepland op woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur.


   *   In dit seizoen leren wij in 3 blokken, met 3 projecten. 

Ik zou het daarom aanraden om voor 3 workshops per blok in te schrijven. Hoe dan ook, wil je alle maar hier en daar mee doen is dat ook goed. Houd er wel rekening mee dat je een geschikt werkstuk moet hebben. 

   *   De workshops zijn inclusief klei, glazuur en andere materialen. Je moet nog wel de stookkosten ervan zelf betalen.

   *   Er is plek voor maximaal 5 personen per workshopBlok 1 

18 september 2024 Vrijvorm plaatklei schaal

Met behulp van een kleiwals gaan we platen rollen en direct texturen aanbrengen. De platen klei worden dan verpakt om voor de volgende les gereed te zijn.

16 oktober 2024 Bouw van een schaal/vaas met vrije vorm

De vorm van je bodem bepaalt hier de vorm van de schaal. Wij laten de klei rand ruw en lap en plak naar harten lust met onze getextureerde platen klei

13 november 2024 2 (of meer) kleurenglazuur aan kwasten

Je werkstuk is biscuitgebakken en nu gaan we hem glazuren. Jij mag eventueel elke plaat klei een andere kleur geven. Wij gebruiken Mayco Stroke and Coat kwastglazuur.


Blok 2

11 december 2024 Combo van 2 technieken - rolletjes en mal

Als je met rolletjes, in een mal, een schaal opbouwt zie je de patronen terug aan de buitenzijde - hiermee gaan we bewust aan de slag.

8 januari 2025 Afwerking, handvatten en voetjes

Door een goed bedacht handvat en/of voetje aan een werkstuk te zetten wordt die veel meer sprekend. Ook is de afwerking van belang voor een verfijnde uitstraling.

5 februari 2025 Oxiden, was en glazuur

Op het biscuit gebakken werkstuk ga je nu met oxiden een "wash" aanbrengen. Zo worden de details van je ontwerp versterkt. Vervolgens verven wij het werkstuk met transparant glazuur.


Blok 3

5 maart 2025 Vaas of schaal met rolletjes opgebouwd

Om met rolletjes te kunnen werken is een basisvaardigheid voor de handvormer. Wij gaan een schaal of vaas maken, hoe groot ook mogelijk in deze een les in opbouw.

2 april 2025 Afwerken en slib-decoreren

Met een goed afgewerkte schaal als basis gaan wij, met ongekleurde slib, textuur aanbrengen op ons werkstuk. Dit doen wij ter wille van het effect op het glazuur.

14 mei 2025 Glazuren met een effectglazuur

Met textuur vastgebakken op de werkstukken gaan we aan de slag met het bekwasten van een glazuur. Dit geeft een mooie variatie in en op de textuur.


Kosten 

Bespreek je een blok van 3, kost het voor leden €24,00 per les. Niet-leden betalen €29,00 per les.

Kom je alleen nu en dan? Dan bepaal ik de kosten voor de specifieke les zoals nodig. Het hangt af van welke materialen ik je moet voorzien.


Stookkosten keramiek

De biscuit en glazuur stook wordt apart afgewogen en gefactureerd.
• De kosten voor de biscuit stook zijn €5,95 per kilo en de kosten voor de glazuur stook zijn €9,40.
• Is het werk gestookt dan wordt je geacht de betreffende kosten te voldoen. (Houdt er dus rekening mee dat naast de kosten van materialen de stookkosten een extra kostenpost zijn.)
* Voor mensen die regelmatig hun keramiek willen stoken is het handig om een stooktegoed aan te maken. Hiervoor betaal je vooraf €25,00 waar de stookkosten mee zullen worden
verrekend. Als het bedrag op is kunt je jouw tegoed weer aanvullen. Mocht je eerder stoppen met de lessen en het tegoed is nog niet op dan wordt het resterende bedrag aan je
gerestitueerd.

Groepsgrootte: 

We werken in kleine groepen van maximaal 5 personen zodat u zeker kunt zijn van individuele aandacht.


Duur
Duur:  Een workshop duurt in totaal 2.5 uur, waarvan een half uur gereserveerd is voor koffie en thee, plus de tijd die nodig is om de ruimte schoon achter te laten voor de volgende groep.
Na afloop van de les verzoeken wij u om uw ongebruikte klei weer mee naar huis te nemen dit i.v.m. de gedeelde en beperkte ruimte van de verschillende groepen. Uw natte werkstukken kunt u echter veilig achterlaten in de boerderij (tenzij u natuurlijk thuis nog verder zou willen werken). Hiervoor is ruimte georganiseerd in de boerderij. 

Aanmelden
Deze workshops worden gegeven door Ester du Toit.


Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan gerust contact op met Ester du Toit telefoonnummer 06-12316149 of per mail: esterearthart@gmail.com
Even voorstellen

Over mezelf en mijn werk:

Ik ben Ester du Toit. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar ik, vanuit mijn atelier "Earth Art Pottery", les gaf in keramiek.
Begin 2020 ben ik samen met mijn man naar Nederland geëmigreerd en inmiddels ben ik, met zijn hulp, weer gestart met een eigen atelier waar ik mijn eigen werk maak en les geef. In mijn werk probeer ik vaak functionaliteit en kunst met elkaar te verzoenen. Zo ook techniek en creativiteit. Wat decoratie betreft ben ik gefascineerd door textuur, het combineren van technieken en speelt het glazuren een kleinere rol.


Klei vind ik zo'n geweldig medium, dat ik me haast niet kan voorstellen dat iedereen die er mee in aanraking komt er niet ook direct verliefd op wordt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met klei. Het zou een leven lang duren om alle mogelijkheden te onderzoeken!